Bekkentherapie – Fysiotherapie & Fysiofitness Smit – Goor

Bekkentherapie

Bekkentherapie

Bekkentherapie richt zich vooral op urineverlies en problemen met het ophouden van de ontlasting

 en pijn bij gemeenschap bij zowel mannen als vrouwen. Daarnaast biedt de bekkenfysiotherapeut begeleiding voor en na operaties aan blaas, baarmoeder of prostaat door het toepassen van een multidisciplinaire behandeling. Verder vormt ook de  behandeling van bekkenpijn, al dan niet samenhangend met zwangerschap, een onderdeel van bekkenfysiotherapie.

Bekkentherapie is fysiotherapie bij bekkenklachten zoals:

• ongewild verlies van urine en/of ontlasting;
• niet te onderdrukken aandrang om te plassen en/of te ontlasten;
• moeizaam kwijt kunnen van ontlasting;
• verzakkingen van blaas, baarmoeder of darmen;
• pijn in de onderbuik, lies, rond de anus of de geslachtsdelen;
• pijn bij gemeenschap, als de klachten samenhangen met de bekkenbodem;
• begeleiding bij operaties in de onderbuik;
• bekkenpijn in de periode rond en na de zwangerschap en bevalling;
• begeleiding tijdens zwangerschap en bevalling.

Vergoedingen bekkentherapie

De zorgverzekeraar vergoedt de bekkenfysiotherapeutische behandeling over het algemeen als u voor fysiotherapie verzekerd bent met een aanvullende verzekering.

De behandeling van urineverlies wordt vergoed uit de basisverzekering, bij sommige zorgverzekeraars is daarvoor een verwijzing van een arts of specialist naar de bekkenfysiotherapeut nodig. Raadpleeg hiervoor uw polisvoorwaarden. Vergoedingen uit de basisverzekering maken aanspraak op uw eigen risico.

Afspraak zonder verwijzing

Je kunt zonder verwijzing bij de bekkenfysiotherapeut een afspraak maken. De bekkenfysiotherapeut zal na een uitvoerige intake en onderzoek een behandelplan opstellen; indien gewenst zal de huisarts op de hoogte worden gebracht van de bevindingen. Het kan ook zijn dat je met wat gerichte adviezen al voldoende op weg geholpen bent.

Bekkentherapie bij zwangerschap

Ook als je geen klachten hebt, is het van belang om in de periode van zwangerschap en bevalling extra aandacht te besteden aan je bekken, lage rug en bekkenbodem. Hierdoor kan je voorkomen dat je bekkenbodemklachten ontwikkelt. Denk hierbij aan ZwangerFit®, een eigentijds beweeg/trainingsprogramma, speciaal ontwikkeld voor de zwangere vrouw én de pas bevallen vrouw. Bekkenfysiotherapie is een erkende post-HBO-opleiding. Bekkenfysiotherapeuten zijn breed opgeleid, zowel therapeutisch als diagnostisch. Bekkenfysiotherapeuten zijn te vinden in het register bekkenfysiotherapie, onderdeel van het Centraal Kwaliteitsregister Fysiotherapie