Wat is fysiotherapie? – Fysiotherapie & Fysiofitness Smit – Goor

Wat is fysiotherapie?

Wat is fysiotherapie?

Fysiotherapie is een onderdeel van de gezondheidszorg dat zich bezighoudt met het houdings- en bewegingsapparaat  van de mens. De klachten aan het houdings- en bewegingsapparaat kunnen velerlei zijn. Denk hierbij aan pijnlijke gewrichten, pijnlijke/stijve spieren, bewegingsbeperkingen, spierkrachtverlies, gestoorde coördinatie, problemen met het evenwicht etc. Deze klachten kunnen er toe leiden dat u uw werk en hobby’s niet kunt uitvoeren. In dat geval kunt u zich melden bij een fysiotherapeut, een deskundige op het gebied van het menselijk bewegingsapparaat.

Binnen de praktijk wordt als doel gesteld:

Het behandelen en begeleiden van mensen met hun specifieke klacht waarbij “gezond bewegen” centraal staat. In deze visie wordt gewerkt vanuit een pro-actief beleid. Dat wil zeggen dat de nadruk ligt op een actieve benadering van de patiënt. Hij of zij dient actief deel te nemen aan zijn of haar herstelproces door middel van oefenen en het dragen van eigen verantwoordelijkheid (zelfmanagement van de patiënt).

 

Wetenschappelijk is aangetoond dat medische trainingsprogramma’s het prestatievermogen en de kwaliteit van leven doen toenemen. Het is dus voor patiënten lonend om al trainend te revalideren.

Therapeutische aanpak:

Herstel van het letsel, herstellen van het evenwicht door fysiotherapeutisch handelen en gelijktijdig bescherming tegen overmatige ADL/HDL belasting door het geven van adviezen over het gebruik van tape en/of braces, het vermijden van provocerende bewegingen etc. Veilig en verantwoord bewegen om het natuurlijk herstel te bevorderen. Dit door middel van het geven van adviezen over houding en beweging (ook in de sport), lifestyle adviezen en ergonomische advisering. Verhogen van de belastbaarheid door gerichte oefentherapie gebaseerd op wetenschappelijk verantwoorde (evidence based) richtlijnen (o.a. vanuit het KNGF) door functionele training, conditionele en revalidatietraining en rugtraining. Reïntegratie in beroep, sport en hobby. Dit door adviezen naar specifieke werkhouding en naar sportspecifieke trainingen.