Dry Needling – Fysiotherapie & Fysiofitness Smit – Goor

Dry Needling

Dry Needling

Dry needling is een nieuwe behandelmethode binnen de fysiotherapie. Door middel van een speciale techniek worden spieren aangeprikt. Door het aanprikken worden de spieren snel en langdurig ontspannen. Bij dry needling wordt gebruik gemaakt van een steriele, droge acupunctuurnaald, er wordt dus geen vloeistof in de spier gespoten.

In een spier zijn meestal op vaste plekken spierverhardingen aanwezig, ten gevolge van overmatig of juist te weinig gebruik. Deze vaste punten worden trigger points genoemd. Een trigger point is een drukpijnlijke plek in de spier, die naast de lokale drukpijn, ook vaak pijn “op afstand” veroorzaakt. De fysiotherapeut zal samen met u op zoek gaan naar deze punten omdat deze vaak de hoofdoorzaak zijn van uw klachten. Dit doet zij meestal door een combinatie van lichte druk en rek op de spier. De naalden zijn heel dun waardoor het inbrengen nauwelijks pijnlijk is.  Als de naald op de goede plek is ingebracht zal de therapeut met het naaldje het trigger point behandelen. De naald wordt zodanig bewogen dat er een zogenoemde “twitch”ontstaat. Deze twitch wordt beschreven als een onwillekeurige samentrekking van de spiervezels, op basis van een reflex. De reflex zorgt ervoor dat de spier meteen ontspant, waardoor de doorbloeding in de spier zich kan herstellen. Soms kunnen de twitches zeer hevig zijn. Soms kunt u er een beetje zweterig of rillerig van worden. Deze kortdurende reactie van het zenuwstelsel op de behandeling verdwijnt na enkele minuten.

Wat ervaart u na de behandeling?

Na de behandeling kan de spier gevoelig, stijf of beurs aanvoelen. Er kunnen soms kleine blauwe plekken ontstaan door het raken van een bloedvaatje. Het beurse gevoel duurt meestal niet lang, hooguit een dag of drie. Daarna merkt u vaak al na één keer een merkbare verbetering op. De eerder ervaren  pijn neemt  af. Daarnaast neemt de beweeglijkheid van het gewricht toe en zal u ook ervaren dat de kracht en coördinatie in uw lichaam toeneemt. Andere effecten die regelmatig genoemd worden zijn een toename van de eigen energie en een gevoel van algemene ontspanning.